• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5

Geschiedenis

Bijzondere projecten in de zorg

In 2006 is Brilliant begonnen met het organiseren van bijzondere projecten in de zorg. Gebaseerd op 10 jaar ontwikkeling en ervaring, opgedaan bij de Stichting Anders Beleven. In het begin lag de nadruk vooral op (grootschalige) evenementen met zintuigartiesten. Zoals bijvoorbeeld de invulling van nieuwjaarsdagen voor het toenmalige Sint Lucas Andreas ziekenhuis, waar we met ruim 40 zintuigartiesten: musici, masseurs, theaterartiesten, beeldend kunstenaars, geurartiesten etc. de zintuigen van medewerkers, patiënten en bezoekers aangenaam verrasten. Ook kleinere projecten: bijvoorbeeld met een masseur een violist en een clown naar een afdeling voor mensen met dementie in een verpleeghuis, hebben we veelvuldig uitgevoerd. Ander voorbeeld: de Complimentenservice in het Flevoziekenhuis, waarbij bijzondere theatrale postbodes een compliment (door)gaven aan medewerkers volgens vaste routes.

Zintuigartiesten

Zintuigartiesten noemen we kunstenaars, musici, masseurs, schoonheidsspecialisten, theaterartiesten, Tai Chi meesters, dansers, kortom mensen die via een kleine, korte activiteit een korte zintuigervaring kunnen aanbieden aan een ander. Deze activiteit is geschikt om al bewegend door een instelling in een persoonlijke ontmoeting aan te bieden aan medewerkers, patiënten, cliënten, bezoekers.

Tzu Chi, Taiwan

In 2012 zijn we op bezoek geweest bij de ziekenhuizen van de Tzu Chi organisatie in Taiwan. Tzu Chi betekent letterlijk: iets met compassie voor een ander doen. Het belangrijkste uitgangspunt voor het Tzu Chi ziekenhuis is: ‘respect voor het leven en de patiënt staat centraal’. Het bezoek was zeer inspirerend en voelde als een soort thuiskomen: de hele sfeer, inzet van vrijwilligers die muziek maakten en kalligrafeerden, de prachtig vormgegeven gebouwen en tuinen, als onderdeel van de helende omgeving. De visie op de samenwerking tussen medisch personeel en vrijwilligersinzet, het samengaan van traditionele en moderne geneeswijzen.

spacer