• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5

Zien

Ons geheugen lijkt op een groot fotoboek waar van alles is opgeslagen. Iedere dag komen daar weer plaatjes bij.
Als we gaan zoeken naar dingen dan refereren we aan zo’n plaatje in ons geheugen. De koffie staat naast de koelkast, geeft dus aan dat we het plaatje van de koffie projecteren op dat wat we ‘naast‘ de koelkast zien staan. Als we geluk hebben lukt dat aardig. Bij iemand die dementeert is de opslag van plaatjes opgehouden. Dat lukt dan niet meer. Bestaande plaatjes gaan uiteindelijk ook verloren. De plaatjes van iemand die 90 is zijn natuurlijk anders dan van iemand die nu 20 is. De radio van toen is niet die van tegenwoordig!

Mensen met dementie verwerken informatie die via de ogen binnen komt anders dan de ‘gezonde mens’. Blauw kan gezien worden als een vijver, een zwarte drempel wordt dan gezien als een zwart gat, metaal gekleurde kannen schitteren teveel en worden bewegende licht strepen. Een hele witte badkamer geeft helemaal een angstig gevoel alsof je een vreemde space-ruimte instapt! verschillende kleuren licht hebben positieve/negatieve invloed op sfeer/stemming e.d.
Het bewaken van het dag-nacht-ritme voor mensen met dementie is cruciaal. Licht speelt hier een belangrijke rol in.

Aandacht voor licht is een uitstekende manier van innoveren in de zorg, zeker de ouderenzorg, waar mensen langdurig verblijven. Licht beinvloedt direct de kwaliteit van leven

spacer