• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5

Voelen

Een kleine ruimte voelt eerder knusser aan dan een grote ruimte en bovendien voelt een kleinere ruimte sneller als warm dan die grote ruimte. Onze zintuigen vertellen ons meer dan alleen de verklaring van de dingen. We worden ‘geraakt’ door een mooi verhaal. Een warm mens ervaren we heel anders dan iemand die we als koele kikker beschouwen, toch hebben ze dezelfde lichaamstemperatuur!

Onze tastlichaampjes zijn zeer fijngevoelig. We voelen hiermee de aard van het oppervlak: de textuur, hardheid, zachtheid, plasticiteit en vorm.
Via de huid staan we in contact met de ons omringende wereld. De tastzin maakt ons bewust van het bestaan van die andere wereld.
Door de tastzin voelen we zowel afstand als verbinding. We voelen ons aangetrokken om iets aan te raken, maar tegelijkertijd ervaren we dat we gescheiden zijn van elkaar.

Aanraking is een natuurlijke behoefte. Als we over baby's praten, herkennen we dat allemaal. Een baby die niet wordt aangeraakt, gaat uiteindelijk dood! Maar deze behoefte tot lijfelijk contact blijft van kracht gedurende ons hele leven. Aangeraakt worden is essentieel. Als we aangeraakt worden voelen we ons lijf, onszelf. Aanraking is een belangrijk manier om in contact te komen met elkaar. Het meest simpele voorbeeld is het elkaar de hand schudden als begroeting.

spacer