• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5

Horen

We horen met onze oren. Via mechanoreceptoren zijn we in staat om geluid waar te nemen. De klank van onze stem, het tempo waarmee we praten en ook de toon waarop we iets zeggen, maakt uit voor hoe een boodschap overkomt en verstaan wordt.

Onderzoek heeft aangetoond dat hoge geluidsniveaus de oorzaak zijn van stress onder verplegend personeel en patiënten. Dat is natuurlijk niet goed voor het genezingsproces maar ook niet voor de werkomstandigheden. Bijna in elk ziekenhuis is wel een verbouwing bezig. Het zou niet gek zijn om er eens bewust rekening mee te houden dat geluid iets teweeg brengt!
Patiënten zullen beter slapen en personeel zal minder fouten maken als er gelet wordt op het geluidsniveau in de zorg. Bewuste momenten van stilte inlassen, of oordopjes introduceren zijn misschien praktische ideeën.

Als we echt willen luisteren, moeten we zelf stil zijn. Het luisteren naar de ander, het luisteren naar muziek, het luisteren naar de geluiden van de natuur.
Vaak bewegen we als vanzelf mee met de muziek, met ons hele lichaam. Juist in een omgeving waar je kwetsbaar bent kan muziek helpen om te ontspannen, of de gemoedstoestand te beïnvloeden. Maar: het maakt wel uit op welk moment van de dag welke muziek wordt gehoord!

Meer muziek in de zorg is ons motto!

spacer