• slide1
  • slide2
  • slide3
  • slide4
  • slide5

Een gezond geurklimaat

In de zorg wordt doorgaans te weinig aandacht besteed aan een gezond geurklimaat. En dat terwijl geuren sterk van invloed zijn op het welbehagen van zorgvragers en op het plezierig functioneren van zorgverleners. Zelfs voor bezoekers maakt geur bewust of onbewust deel uit van het totaalbeeld dat zij hebben van een zorginstelling.
Een nare geur kan zelfs tot gevolg hebben dat mensen niet meer op bezoek komen in de instelling!
Vraag ons om geuradvies op maat!

Geurplan

Doel is om de zorgomgeving prettiger te maken. Een methode in stappen om specifieke geuren op een professioneel verantwoorde wijze in te zetten.
Het Brilliant Geurplan omvat twee werkgebieden:
1- verbetering van het geurklimaat in gemeenschappelijke ruimtes. Het voorziet in het weghalen van nare luchtjes en het verfrissen van de algehele omgevingsgeur.
Er wordt gestart met een inventarisatie van ruimtes en onderzoek naar de huidige geurbeleving. Vervolgens zetten we in gemeenschappelijke ruimtes de ScentCube in. Door middel van gels wordt de geur op basis van 'koude/droge' verdamping verspreid. Dit is een veilige en verantwoorde manier.

2- inzet van geur op individueel niveau, zoals op cliëntenkamers en bij persoonlijke situaties. Gewerkt wordt met etherische oliën. Hierbij hoort een workshop voor de professionals die de geuren gaan inzetten. Het is belangrijk dat men kennis heeft van de werking van de verschillende oliën en van de dosering. Geuren kunnen complementair worden ingezet bij individuele bewoners, zoals bijvoorbeeld lavendel en mandarijn bij slapeloosheid en angsten.

workshop Ruik

Met aandacht iets ruiken
In deze praktische workshop gaan we in op het zintuig Ruiken.
Ruiken is een heel oud zintuig. Onbewust is hoe het ergens ruikt
vaak van invloed op ons gedrag. Als je een specifieke geur ruikt, herinner je je ook hoe iets eruit zag, hoorde, klonk, of smaakte. Geur is van oudsher een middel om te communiceren, om sfeer en herinneringen op te roepen, ons te waarschuwen, te activeren, gerust te stellen en zelfs te helpen genezen. Des te verwonderlijker is het dat er nog zo weinig aandacht wordt besteed aan het goed omgaan met geur en het effect dat het gebruik van geuren kan hebben op het gevoel van welbevinden van iedereen.
Deze workshop is zowel voor verzorgenden, als voor vrijwilligers en mantelzorgers heel geschikt!

spacer